Een hond als coach

WerkwijzeEen hond als coachOf je nou een hondenliefhebber bent of niet, eigenlijk iedereen kan zich voorstellen dat er vaak mooie dingen gebeuren tussen honden en mensen. De band tussen mens en hond is al heel oud. Er zijn heel wat films over gemaakt en vaak zijn dat films die je in je hart raken. Want dat doen honden vaak met mensen: je hart en ziel aanraken. Geen dier ter wereld staat zo dicht bij de mens als de hond. Honden worden vaak ook “beste vriend van de mens” genoemd”. In Nederland wonen ongeveer twee miljoen honden als huisdier.

 http://www.youtube.com/watch?v=_dld9mYJVdo

Het is wetenschappelijk bewezen dat een hond een positief effect heeft op zowel je lichamelijke als emotionele gezondheid. Door het verzorgen van een hond daalt je bloeddruk en verbetert je hartslag. Door een hond kom je meer in beweging wat eveneens een positief effect heeft op je gezondheid. Naast deze (meetbare) lichamelijke reacties is het wetenschappelijk aangetoond dat er een zeer belangrijk emotioneel component aan zit. Honden werken stressverlagend. Een hond geeft mensen een gevoel van zekerheid, kameraadschap, intimiteit en ontspanning.

Een hond (ver)oordeelt niet, het waardeert je om wie je bent. Dat is de basis van een zeer waardevolle relatie.

In onderstaand filmpje is te zien welke reacties je lichaam geeft met en zonder hond en wat daarbij het effect is op je stressniveau.

http://www.youtube.com/watch?v=2mKIiyW1GsI

De communicatie van mensen onderling is vaak ingewikkeld. Er komt veel bij kijken om mensen te begrijpen, er worden vaak dubbele boodschappen gegeven. Dieren doen dit niet. Bij een hond heeft het geen zin je anders voor te doen dan je bent: een hond kijkt anders. Een hond ziet wie je werkelijk bent en zal je gedrag spiegelen. En dit alles uiteraard zonder te oordelen. Dat maakt een hond als coach zo mooi en waardevol.Door de manier van reageren van de hond, zijn onvoorwaardelijke liefde, samen met het stressverlagende effect, maakt een hond tot een uitstekende coach.